Kymi Sinfoniettan ystäväkirja: Kati Ylitalo, sellisti

Katin nimi

KAtin kuvat

Kymi Sinfoniettan ystäväkirjan kysymyksiin vastaavat mm. orkesterin muusikot ja hallintohenkilökunnan jäsenet.

1. Minkä kirjan luit tai kuuntelit viimeksi (jos et lue kirjoja, minkä lehden luit viimeksi)?
Viimeksi luin Agatha Christien Ruumis kirjastossa.

2. Mikä on paras kuulemasi sävellys / kappale?
Parasta kuulemaani sävellystä / kappaletta on todella vaikea yksilöidä. On monia kappaleita, joista pidän, jotka ovat juuri kulloiseenkin hetkeen parhaita, ja joihin palaan läpi vuosien, mutta niitä on useita ja ne vaihtelevat elämäntilanteen, fiiliksen, työn alla olevien teosten ja suunnilleen naapuritontin oravien biorytmien mukaan. Palaan aika ajoin Tšaikovskin neljännen sinfonian ensimmäiseen osaan, Sibeliuksen ensimmäiseen tai kolmanteen sinfoniaan, Šostakovitšin 11. sinfoniaan, Tristan ja Isoldeen, Daphnis ja Chloé -sarjaan, Marais’n Le Badinageen, Beethovenin pianokonserttoihin, MacArthur Parkiin, Jamiroquain vanhempaan tuotantoon, Stingin Shape of My Heartiin, Queeniin, Pepen ja Saimaan kipaleisiin, Sinatran tuotantoon – näin muutamia mainitakseni.

3. Minkä levyn / kappaleen / teoksen haluaisit kaikkien kuuntelevan?
Keller-kvartetin version Barberin Adagiosta. Siihen ei oikein ole lisättävää.

4. Lempisäveltäjäsi
Valitettavasti lempisäveltäjä vaihtelee ja niitäkin on lukuisia. Ei pysty millään nimeämään vain yhtä.

5. Mitkä ovat lempiharrastuksesi?
Viime aikoina neulominen, pitkään tauolla ollut lukeminen, ulkoilu ja metsässä haahuilu. Sienestys liittyy viimeiseen läheisesti ja onneksi kausi on vasta tuloillaan. Musiikki ei pelastanut minua myöskään urheilulta, koska se on jokseenkin pakollista, jos meinaa työskennellä jousisoittajana edes suunnilleen odotettuun eläkeikään asti. Varsinaiseksi lempiharrastukseksi sitä ei kylläkään voi sanoa.

6. Mikä on lempielokuvasi (tai televisio-ohjelmasi)?
Huh, näitäkin on monia. The Great Race, Melancholia, Pieni pyhiinvaellus, kaikki kauhugenren elokuvat.

7. Mikä on suurin innoittajasi / inspiraation lähteesi esimerkiksi musiikin saralla?
Suurin innoittajani lienee musiikin peruselementissä sen monikäyttöisyys ja näkökulmien loputtomat vaihtoehdot: musiikki voi toimia tunteidensäätelyn keinona huomaamattamme, toisaalta sen läpäisevyys ohi rationaalisen/analyyttisen/kognitiivisen kerroksen. Voimme asettaa musiikkiin loputtomasti ideaaleja, mielikuvia ja tunteita, jotka jokaisella voivat olla hyvin henkilökohtaisia ja siten myös erilaisia, mutta samanaikaisesti voimme kokea osan jaettuna esimerkiksi konsertissa niin kuulijana kuin tekijänä.  Edes ammattilaisuus ei poissulje tätä, onneksi.

Se hetki, kun naamiot tippuvat. Keskustelun tasolla sellaista tavoittaa harvoin.

8. Mikä on ikimuistoisin hetkesi Kymi Sinfoniettan kanssa?
Viime vuosilta ainakin Brahmsin Serenadi No 1, kolmannen osan alusta Kotkan konsertissa. Taiteellinen neuvonantajamme johti. Kollegoille terveisiä!

9. Mikä on suurin unelmasi?
Jaa-a. Maailmanrauha? (vitsi)
Ei vaineskaan: yhden käden ristiriipunnan oppiminen.

10. Kenet historiallisen henkilön haluaisit tavata, jos se olisi mahdollista?
Anna Magdalena Bachin ja Freudin.

11. Mikä on lempiruokasi?
Mikä tahansa, mikä on haudutettu yön yli leivinuunissa. Mahdotonta pilata.

12. Mikä oli lapsuuden haaveammattisi?
Sellisti/muusikko, tosin oli myös pieniä haikuja hammaslääkärin ammatista. Soittamisen aloittamisen jälkeen ne kaikkosivat. Nuorena myös tutkijan ura olisi kiinnostanut, alana joko biologia (geenit) tai psykologia. Tein kuitenkin suhteellisen nuorena valintoja, jotka poissulkivat muut polut. Tosin sanotaan, ettei koskaan ole liian myöhäistä.

13. Mikä on lempipaikkasi maailmassa?
Metsä missä tahansa, tarpeen mukaan hyvässä seurassa, siellä missä lähimmän viiden kilometrin säteellä EI ole
1. hirvikärpäsiä
2. käärmeitä
3. muita

14. Mikä on salainen taitosi?
Tämä ei ole niinkään taito kuin ominaisuus. Minulla on absoluuttinen sävelkorva, joten lauleskelen suvereenisti nuotteja sävellajista tai (a)tonaalisuudesta riippumatta. Huomautan ja painotan, ettei absoluuttisella sävelkorvalla ole sitten mitään tekemistä musikaalisen lahjakkuuden kanssa! Kyseessä on yksi muistamisen muoto. Ja siitä päästäänkin seuraavaan kysymykseen…

15. Minkä taidon haluaisit oppia?
Haluaisin oppia paremman relatiivisen korvan sekä tunnistamaan jazz-moodit irl. Absolutismini oli nuorempana sitä luokkaa, että jos vire ei ollut 442, jouduin transponoimaan kaiken. Barokkiselloa soittaessa vireellä 415 meni muutama kuukausi ennen kuin pystyin adaptoitumaan toiseen vireeseen ilman, että olin pikkuhiljaa korjaillut sormilla vireen soittaessa ”oikeaan”. Satunnaiset vapaat kielet oli muuten aika yllättävän kuuloisia. Onneksi olen pystynyt ajan kanssa sekoittamaan korvaani niin, että löydän konstit nopeammin.

Haluaisin myös oppia klassista balettia. Kokeilin lajia aikuisryhmässä joitakin vuosia sitten, mutten jaksanut kuunnella huutoa vapaa-ajallani, joten sopiva ryhmä on vielä hakusessa. Niin kauan kun lonkat on sijoillaan, on toivoa.

16. Mitä haluat sanoa tämän blogin lukijoille?
Juuri nyt, pitäkää toisistanne hyvää huolta turvalliset etäisyydet huomioiden, viranomaisten ja asiantuntijoiden määräyksiä ja ohjeita kuunnellen! Vaikka aika on monella tapaa vaikea, on aika itsessään myös lohdullinen: mikään ei kestä ikuisesti samanlaisena. Se pätee niin hyvässä kuin huonossakin.

Kysymysten tekijälle sanoisin, että kysyy samat asiat minulta uudestaan vuoden päästä. Voi olla, että moni vastaus on taas muuttunut.

flute-1427652_1920-2_ympyrä-1_uusi_uusi

Kymi Sinfoniettan ystäväkirjan kysymyksiin vastaavat orkesterin muusikot ja hallintohenkilökunnan jäsenet. /// The questions of this Friendship Book will be answered by the orchestra’s musicians and members of the administrative staff.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s