TORVI LOMALLA – HYVÄT KIKSIT

KIRJOITTAJA: JANNE LAINE

Mistä tietää että käyrätorvisti on tulossa kylään…? Ovikello kiksaa!

Tuolla keskustelunaloituksella saat taatusti lämpimän tunnelman aikaan, mikäli seuranasi on torvisteja.

Moni varmaan tuntee sanonnan ”hyvät kiksit”. Sehän tarkoittaa hyvää tunnetta, joka tulee vaikkapa lenkin tai voimakkaan konserttielämyksen jälkeen. Kiksi on myös mopon tai moottoripyörän käynnistyspoljin. Biljardissa kiksi on liitu, jota pelin aikana hierotaan köön lyöntipäähän lyönnin hallinnan lisäämiseksi.

Musiikkiterminä kiksi tarkoittaa epäonnistunutta äänenaluketta. Tämä on lähinnä vaskisoittajien etuoikeus, tosin klarinetin hyvin harvoin kuultava kiksi on erityisen riemastuttava.

Käyrätorvistit kuitenkin kantavat suurimman vastuun kiksailusta. Eräs kollega on joskus todennut jokaisen äänen olevan riski, ja se todella pitää paikkansa.

Käyrätorvi.png

”Kiksi on äänen kukkanen”

Kiksejä on monenlaisia, huomaamattomasta lipsusta aina konserttisalin kahvioon asti kuuluvaan epä-ääneen. Sarjakiksi, jonka saattaa pystyä naamioimaan trilliksi, ja monenlaisia muita variaatioita. Suurin osa kikseistä jää kuitenkin konserttiyleisöltä kokematta. Hienoimmat, tai huonoimmat, on jo soitettu harjoituksissa, joissa hiotaan esitystä ja haetaan suorituskyvyn rajoja.

Itse en ole kiksannut viimeiseen pariin viikkoon. Johtunee siitä, että torvi on lomalla ja olen julistanut kotini kiksivapaaksi vyöhykkeeksi. Pian on kuitenkin aika ottaa tuo liki viisimetrinen putkirakennelma taas esiin ja ilahduttaa mahtavaa yleisöämme!

Käyrätorvi2

Sitä odotellessa: Hyvää Kesää Kaikille!

PS. Opettajani Timo Ronkaisen sanoin: ”Kiksi on äänen kukkanen”.

Käyrätorvi3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s