Konsertto tuoleille, telineille ja orkesterille

Kirjoittaja: Tuomas Vanhalakka

Se pukumies, joka käy viemässä lavalle kapellimestarin partituurit (nuotit), siirtää flyygeliä ja lähtee sitten takaisin kotiinsa saunan lämmitykseen, on orkesterijärjestäjä-nuotistonhoitaja (myöhemmin tekstissä OJ).

Mitä muuta hän tekee?

Tässäpä hieman valaisua, niin ei tarvitse sitä enää kotona miettiä, eikä kavereille baarissa valehdella tietävänsä.

(Alla olevalla videolla näet muuten, mitä orkesterijärjestäjä tekee konkreettisesti konsertin jälkeen.)

1. Jokainen konserttihan saa alkunsa siitä, että sellainen päätetään taiteellisen johdon suuressa inspiraatiossa ja luovuuden tuskassa järjestää. OJ ei muuten puutu taiteelliseen puoleen esim. kapellimestari- ja solistivalintoihin. Tätä päätöstä ennen tai ainakin välittömästi sen jälkeen OJ varaa tilan konserttia ja harjoituksia varten.

2. Konsertissa soitetaan yleensä musiikkia, ja meidän genressä sen esittämiseen tarvitaan yleensä nuotit. OJ etsii tarvittavat nuotit joko omasta nuotistosta tai sitten ostamalla tai vuokraamalla kustantajilta ympäri maailmaa. Tässä vaiheessa ollaan yhteydessä kapellimestareihin ja muihin päättäviin tahoihin, sekä käytetään omaa harkintakykyä. Valinnanvaraa on joskus valtavasti ja joskus ei sitten taas ollenkaan (tämä nuottimaailma on muuten ihan oma juttunsa ja siitä pitää kirjoittaa joskus varmaan toinen blogikirjoitus!).

3. Tässä vaiheessa esitettävät teokset ovat siis pääsääntöisesti selvillä. Alkaa teoksen lähempi tarkastelu.

Teoksen vaatiman orkesterin kokoonpano ilmoitetaan suurin piirtein alla olevalla mystisellä koodilla, joka aukenee vain pienen salaseuran jäsenille, ja nyt kaikille lukijoille – ilmaiseksi!

2(1.2/pic)2(1.2/englt)2(1/es.2/bassokl)2(1.2/kontrafg) – 2200 – timp/perc – str (65332)

Näyttää ikävältä, mutta OJ:lle tuo litania on oikein kiva, eli se merkitsee meidän omaa kokoonpanoa:

  • 2 huilua, joista toinen soittaa myös pikkoloa
  • 2 oboeta, joista toinen soittaa myös englannintorvea
  • 2 klarinettia, joista ensimmäinen soittaa yleisimmän b-klarinetin lisäksi myös es-klarinettia ja toinen soittaa b:n lisäksi myös bassoklarinettia
  • 2 fagottia, joista toinen soittaa myös kontrafagottia
  • 2 käyrätorvea
  • 2 trumpettia
  • patarummut (1-5 kpl) ja sama kaveri soittaa myös muita lyömäsoittimia, joita varsinkin nykymusiikissa voi olla käsimatkatavarakoosta kuorma-autolliseen. Tämä kohta vaatii OJ:n ja lyömäsoittajan keskustelutuokiota ja soitinvaraston (joskus jonkun toisenkin orkesterin varastojen) tutkimista
  • jousiston vahvuus on 6 kpl 1. viuluja, 5 kpl 2. viuluja, 3 kpl alttoviuluja, 3 kpl selloja ja 2 kpl kontrabassoja

Joskus, jos kokoonpano on suurempi, niin silloin saatetaan etsiä esimerkiksi harppua, pasuunaa, tuubaa, lisää lyömäsoittajia, pianoa, cembaloa, syntetisaattoria ja niin edelleen.

4. Nyt on bändi kasassa. Jos joku sairastuu, niin sitten ei enää ole. Ja sitten etsitään taas lisää.

5. Nyt on konsertin valmistavien harjoitusten aika. Orkesterin saapuessa paikalle on OJ laittanut tuolit, nuottitelineet ja kaiken tarvittavan valmiiksi lavalle. Yleensä asettelu kelpaa kaikille mukisematta, mutta joskus harvoin sitten taas säädetäänkin oikein urakalla.

6. Harjoitusten aikana OJ on valmiudessa, jos lavalla tarvitaan auttavaa kättä jossain soittajaa, kapellimestaria tai solistia askarruttavassa asiassa tai tuolien ja instrumenttien siirtämisessä. Lava-asettelujakin pitää muuttaa aika usein esimerkiksi pianokonserton ja kamarikokoonpanon välillä. Jos harjoitukset menevät niin kuin on suunniteltu, on OJ:llä mahdollisuus työpisteessään mm. toistaa konserttikohtaisesti kohtia 1-4.

WP_20160819_18_20_33_Pro_Tuomas
Orkesterijärjestäjä-nuotistonhoitaja työssään ennen Kouvolan Taiteiden yön konserttia (kuva: Minna Korkolainen)

7. On koittanut suuri ja mahtava konserttipäivä! Silloin tehdään OJ:n näkökulmasta melko pitkälle samoja asioita kuin harjoituksissa, mutta puku päällä. Konsertin jälkeen roudauspuku päälle ja kamat kasaan seuraavaa konserttia varten.

8. Seuraavana päivänä mennään toiseen konserttipaikkaan. OJ kasaa tuolit, telineet ja muut härpäkkeet paikoilleen ja kohta 7 suoritetaan uusiksi.

9. Seuraava konserttiperiodi alkaa.

Olen tarkoituksella ja tahattomasti jättänyt tässä kirjoituksessa pois joitain tärkeitäkin työtehtäviä, mutta nyt lähden soittamaan Åre-polskaa harmoonilla. Nähdään konserteissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s