Jalkapalloa, ruoanlaittoa ja vähän soittamistakin

Muusikon elämään mahtuu paljon muutakin kuin soittamista.
Olen pelannut jalkapalloa pienestä asti kavereiden kanssa, mutta en koskaan seurassa. Lapsena musiikkiharrastus oli jokapäiväistä touhua, pihapeleistä jalkapallo riitti. Viikonloppuisin kävimme isäni ja kavereideni kanssa katsomassa paikallisseuran pelejä.

csaba_blogi

Kouvolassa olen pelannut ikämiesten kanssa salanimellä ”Lampard” jo seitsemän vuotta. Viikon kohokohta on kesäisin tiistai, talvisin maanantai-ilta, kun saan juosta pallon perässä ja yrittää torjua maalilla. Moni on ihmetellyt miten uskallan pelata, kun voi sattua esimerkiksi sormiin tai huuliin, sehän voi olla vaarallista soittamisen kannalta. Pari kertaa onkin sattunut… Muutama vuosi sitten eräänä aamupäivänä työporukan pelissä polvi meni sijoiltaan puskupallon jälkeen alastulossa. Illan konsertissa Kouvola-talolla soitin Mozartin klarinettikvinteton pyörätuolista. Konsertti onnistui hyvin, mutta jalkapalloa en pystynyt pelaamaan vamman takia vuoteen. Toisen kerran sattui viime vuonna, pari viikkoa ennen solistikeikkaa. Pallo osui suoraan pikkusormeen, keskimmäinen nivel meni sijoiltaan. Vedin sen itse heti paikalleen. Vaikka kokenut pelikaveri antoi hoito-ohjeita, aamulla en pystynyt taivuttamaan pikkusormea. Kävin lääkärissä, hän totesi että kahdessa viikossa sormi paranee sen verran, että pystyn soittamaan. Oli todella tuskallista jännittää, tuleeko sormi kuntoon luvatussa ajassa. Viikossa se onneksi parani sen verran, että sain taivutettua sitä riittävästi. Voi sitä riemua! Konsertti Budapestissä onnistui hyvin.

PS. Tänään tein kaksi maalia ja maalivahtivuoroillani pelasin nollapelin.

blogi_ruokakollaasiToinen rakas harrastukseni on ruoanlaitto.
Sosiaalisessa mediassa jaan paljon ruokakuvia. Kaverit ovat huolissaan, jos muutamaan päivään ei näy mitään. Ruoanlaittamisen aloitin vokkipannulla, ruoan valmistumisen nopeus siinä varmaan viehätti. Jossain vaiheessa tuli kova ikävä äitini laittamia unkarilaisia herkkuja, tuorehernevihanneskeittoa, pörköltiä, kurpitsamuhennosta, täytettyjä paprikoita… Unkarilaiset reseptit eivät aina ole yhtä tarkkoja kuin suomalaiset, ei auta kuin kokeilla samaa ruokaa uudelleen ja uudelleen, vähän eri tavalla ja muistella makuja. Laitan sujuvasti myös lihapullia, makaronilaatikkoa ja nakkikeittoa, suomalaislasten lempiruokia. Käytän itse poimittuja sieniä ja marjoja paljon, poron eri osien valmistaminen luonnistuu myös :-). Ainakin lasteni mielestä paistan parhaat pullat!

Tässä unkarilaisen rakuunakanakeiton ohjeet suomeksi ja unkariksi a´la Csaba: https://www.youtube.com/watch?v=N1ljfkKXDR0

csaba
(kuvaaja: Vidor Kollmann)

Niin, se soittaminen.
Harmaasta laatikosta paljastui ensimmäinen klarinettini kun olin 10-vuotias. Sormitukset piti opetella nopeasti ja päästä soittamaan orkesteriin. Maanantaisin ja torstaisin oli nuorisopuhallinorkesterin harjoitukset, tiistaisin ja perjantaisin soittotunti, keskiviikkona soitettiin kamarimusiikkia. Parin vuoden päästä pääsin myös aikuisten puhallinorkesteriin, harjoitukset olivat perjantaisin ja sunnuntaisin. Lauantai oli vielä vapaa, joten perustin oman bändin ja pidimme sitten treenit silloin. Esiintymisiä oli paljon, sekä musiikkiopistolla että orkesterien kanssa. Eikä niitä ehtinyt jännittää, jännittäköön yleisö mitä he saavat kuulla!

Sama into on päällä edelleen. Orkesterimme taso on kehittynyt valtavasti. Meillä käy loistavia kapellimestareita ja solisteja, jotka tuovat mukanaan uusia kokemuksia ja elämyksiä. Jokainen tuo palasen orkesterin kehittymispalapeliin, joka ei tule koskaan valmiiksi, mutta kasvaa ja kaunistuu hieman joka viikko.

Pidän kovasti orkesterimme jalkautumisista, teemme trio-keikkoja päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa.  Kouvolassa minulla on useita kummiluokkia, joissa käyn esittelemässä työtämme. Kerron heille musiikista, muusikon elämästä, kerron miten harjoitellaan, ja joka kerta myös soitan jotain kappaletta. Näitä nuoria näkyy jo usein yleisömme joukossa. Osa on päässyt esiintymäänkin kanssamme, viimeksi Joulusadussa.

Solistiesiintymisiä saan tehdä sopivasti muutaman kerran vuodessa sekä oman orkesterini kanssa että muuallakin. Olen soittanut Mozartin ja Crusellin konserttoja, unkarilaista musiikkia, ja välillä jopa barokkiajan kappaleita. Olen erityisen onnellinen siitä, että olen saanut kantaesittää kaksi minulle sävellettyä klarinettikonserttoa. Seuraava kerta solistina on edessä helmikuussa kotikaupungissani Sopronissa Unkarissa, jossa soitan Crusellin f-molli-konserton.

Tavataan konserteissa konserttisaleissa ja niiden ulkopuolella Kotkassa, Kouvolassa ja maailmalla!

Kirjoittaja: Csaba Rajnai

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s