Matka pohjoiseen

Teksti / Text: Zhibai Zhang
(Zhibain alkuperäinen englanninkielinen kirjoitus löytyy suomenkielisen tekstin jälkeen / Zhibai’s original text in English can be found after the Finnish text)

Kiinalaiset kirjoitusmerkit näyttävät monimutkaisilta, mutta ne koostuvat pääosin pienemmistä yksinkertaisista kirjoitusmerkeistä, aivan kuten englanninkieliset sanat koostuvat latinalaisista juurista.

Tässä pari esimerkkiä kiinalaisista sanoista ja kirjainmerkeistä:

语 ’kieli’ = sanat 讠+ viisi 五+ suu 口
Joten sana ‘kieli’ on ’sanoja, joita vähintään viisi suuta puhuu’, loistavaa!

名 ’nimi’ = ilta 夕 + suu 口
Eli ’nimesi on se, joka lausutaan suulla iltaisin’. Sehän on varsin romanttista!

Minun nimeni koostuu sanoista ‘jousi’ ja ‘pitkä’. Ehkäpä olen kuin jousessa oleva pitkä nuoli, jonka täytyi lentää kauas, kauas pois…

Lähdin Kiinasta Itävaltaan kun olin 15-vuotias. Näin silloin ensimmäistä kertaa ihmisiä, joiden hiukset oli värjätty punaisiksi ja ajattelin, että minun täytyy mennä naimisiin punatukkaisen henkilön kanssa. Miten naiivi olinkaan! Asuin Itävallassa, Saksassa, Kroatiassa, Islannissa ja monessa muussa paikassa seuraavien viidentoista vuoden ajan. Olin nuori ja minun täytyi oppia monet asiat kovimman kautta. Mutta olin todella kiitollinen niistä ihmisistä, joita silloin tapasin. Salzburgissa harjoittelin usein kirkossa iltaisin kun muut olivat lähteneet, sammutin valot ja soitin. Jotkut ihmettelivät kirkosta kuuluvaa ”kummitusmusiikkia” ja tulivat katsomaan, mitä siellä oikein tapahtuu. Nämä ihmiset osoittautuvatkin mitä mukavimmiksi ja monesti he kutsuivat minut myös syömään. Jos he olisivat tienneet, kuinka paljon syön, he eivät olisi ehkä sitä tehneet… Mutta he pitivät huolta tästä nälkäisestä pojasta kuten omasta perheenjäsenestään. Olen vieläkin siitä todella kiitollinen heille.

81
Claire ja Zhibai

Kun katson ajassa taaksepäin, on Suomi opettanut minulle kuitenkin kaikista eniten. Olen oppinut elämään pelkän toimeen tulemisen sijaan. Ryhdyin käymään kuntosalilla säännöllisesti. Vaikeimpina aikoina, kylmimpänä talvena treenasin kovaa ja hikoilin, huolet kaikkosivat ja lihakset kasvoivat. Parasta on kuitenkin uiminen, nautin uimisesta niin paljon, että siitä on tullut lempiharrastukseni. Uiminen on kuin meditatiivinen prosessi, negatiivinen energia häviää kun hengittää sisään ja ulos. Mikä on myös hienoa, olen solminut täällä vilpittömimmät ystävyyssuhteeni, vaikka en olekaan ymmärtänyt kieltä. Ja vaikka välillä olen sanonut esimerkiksi, että “minulla on tappaminen” sen sijaan, että sanoisin “minulla on tapaaminen”, eivät suomalaiset ole pahastuneet. He ovat niin maanläheisiä, että ystävystyttyään heidän kanssaan he ovat valmiita antamaan koko sydämensä. Kun muutin uuteen asuntooni, ystäväni ajoi Kouvolasta auttamaan minua, kolme kertaa edestakaisin keskiyöhön asti. Helsinkiläiset ystäväni ovat vierailleet konserteissani, ja heidän kauttaan tutustuin myös vaimooni Claireen. Hänen kanssaan olen oppinut nauttimaan elämän pienistä iloista. Opimme nauttimaan auringonpaisteesta aina kun sitä on, opimme arvostamaan luonnonantimia, poimimaan sieniä ja marjoja. Ja kun rohkaistuimme hiukan, kävimme järvessä uimassa.

Koska tullessani Eurooppaan olin kovin nuori, tunnen itseni joskus liian erilaiseksi tai oudoksi toisiin verrattuna, mutta Suomi antoi minulle mahdollisuuden katsoa itseäni ja löytää oman arvoni.

Muuten, sana ’arvo’ koostuu kiinaksi seuraavista kirjoitusmerkeistä:
价值 arvo = ihmiset亻+ yhdistää toisiinsa 介 + ihmiset亻+ oikeamielinen/suora 直

Joten kaksi ihmistä, joilla on erilainen tausta, ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa, seisovat pystypäin ja ovat oikeamielisiä – se on arvokkaan elämän elämistä.

jimi

********************************************************************************

A TRIP TO THE NORTH

Chinese characters look complicated, but they are mostly made up of smaller simpler characters, like the way that English words are made up of Latin roots.
For example:
语 ‘language’ = words 讠+ five 五+ mouth 口
So, language is words that at least five mouths speak. Brilliant!

名 ‘name’ = evening 夕 + mouth 口
So your real name is what is spoken by a mouth in the evening. That’s kind of romantic.

Well, my name is ‘bow’ and ‘long’. Maybe I am like a long arrow on a bow that had to fly far far away…

I went to Austria when I was 15. After arriving at the airport, I saw people dyed with red hair for the first time and I thought I must marry someone with red hair! How naïve I was… For the next 15 years I lived in Austria, Germany, Croatia, Iceland and many other places.  I was young, many things I had to learn in the hard way. But I was very grateful for the people I met. In Salzburg, I often practiced in a church at night, when everyone was gone I would turn off the lights and practiced. A couple were scared of the ghost music, they came to check and they happened to be the nicest person I met. Many times they invited me for food. If you know how much I eat, you would not invite me… But they took care of this hungry boy like a family member. I am still very grateful for them.

Looking back, Finland taught me the most. I learned to live a life, instead of just make a living. I started to go to gym regularly. In the hardest time, in the coldest winter, I trained hard and got totally sweaty, the worries went away, and the ab muscle grew. The best thing is to swim; I enjoy swimming so much that it became my biggest hobby. It is like a meditative process, negative energy really disappeared from breathing in and out. What is more, I made the most sincere friends here, even though I did not understand the language. I would say to friends that “minulla on tappaminen” (“I have a killing”) instead of “minulla on tapaaminen” (“I have an appointment”). But Finns do not mind, they are so down-to-earth, once you are a friend with them, they would give their whole heart to you. When I moved to a new apartment, a friend drove from Kouvola to help, three times back and forth until midnight. Other friends came all the way from Helsinki to my concert, and because of them I met my wife Claire. With her, I learned to appreciate the little things in life. We learned to enjoy the sunshine whenever there is sun. We started to appreciate what the nature offers, to pick mushrooms and berries. Or when we became a little bit braver we went for a swim in the lake.

Because I came to Europe when I was a very young boy, many times I feel like too different or too weird from others, but Finland gave me the opportunity to look at myself and find my value.

By the way, ‘value’ in Chinese consists of
价值 ‘value’ = people亻+ connect介+ people亻+ upright直

So, two persons with different background, connecting together, standing tall and being upright is to live a valuable life.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s