MUSIIKIN VOIMAA – VIULISTIN MIETTEITÄ MERKITYKSELLISTEN ASIOIDEN ÄÄRELLÄ

KIRJOITTAJA: SUVI GRANBERG

 ”Musiikin voima on ihmeellinen. Musiikki on ystävä, matkakumppani ja terapeutti”

Olen aina ollut kiinnostunut psykologiasta ja ihmisen mielen ihmeellisyydestä. Myös luonto on sydäntäni lähellä ja metsässä tai merellä sielu lepää. Musiikki ja luonto ovat minulle itseisarvoja, joiden äärellä lataudun.

Kiinnostukseni tutkia musiikin aivovaikutuksia ja pitää asiasta esityksiä lähti liikkeelle Kymi Sinfoniettan kummiluokkatoiminnasta. Olen soittanut orkesterissa viulua vuodesta 2004 alkaen ja orkesterin kummiluokkatoiminnassa olen ollut mukana alusta asti. Minun kohdallani tämä on merkinnyt tapaamisia Kotkan ja Karhulan koulujen musiikkiluokkalaisten kanssa muutaman kerran vuodessa. Näissä tapaamisissa on ollut aina jotain erityistä. Koen viehättäväksi sen, miten mutkatonta vuorovaikutus lasten ja nuorten kanssa on. Riippumatta siitä, mikä on tapaamisen aihe tai sisältö, huomaa yleisöstä parissa minuutissa, toimiiko homma. Musiikkiluokkalaisilla on erityinen harrastus, joka puhtaan musiikin ilon lisäksi luo heille aivotaitoja. Musiikin positiivisesta vaikutuksesta lasten keskittymiskyvyn ja kognitiivisten taitojen kehittymiseen on runsaasti tutkimustuloksia. Luokkahuoneessa tämän huomaa lasten kykynä keskittyä ja kiinnostua sekä kohdistaa tarkkavaisuutta. Musiikki myös rauhoittaa levottomia lapsia.

Suvin kuva 4

”Musiikki jatkaa siitä, mihin sanat loppuvat. Se herättää meissä tunteita ja mielikuvia, joista emme muuten saa otetta.”

(Kaija Oivamäki-Tähtinen, musiikki- ja psykoterapeutti)

Musiikin terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosina paljon ja tutkimustulokset ovat todella lupaavia. Suomessa on monia aivotutkijoita ja neurologeja, musiikkipsykologeja ja musiikkiterapeutteja, jotka ovat julkaisseet mielenkiintoisia kirjoja ja julkaisuja. Pari vuotta sitten tein Karhulan yläkoulun kummiluokille ensimmäisen luentoni musiikin aivovaikutuksista. Myöhemmin tarkensin luentoa erityisesti kasvavan nuoren näkökulman huomioon ottaen. Esityksen pohjimmaisena tarkoituksena oli tuoda nuorille tietoa musiikin merkityksestä ja mahdollisuuksista nuoren hyvinvoinnin kannalta. Nuoren ihmisen elämässä musiikki voi olla todella merkittävä työkalu identiteetin, itsetunnon ja mielenterveyden tukena.

Erään opettajan pyynnöstä olen nyt muokannut luentoani myös aikuisyleisölle sopivaksi. Ilokseni aihe on otettu erittäin kiinnostuneesti vastaan ja olen saanut esityksestäni positiivista palautetta. Yleisöä kiinnostaa kovasti kertomukset kokemuksista, jotka liittyvät musiikkiin ja sen vaikutukseen. Keskustelu asiasta on yleensä aktiivista ja näkökulmat hyvinkin henkilökohtaisia. Lapset – lempiyleisöni – ovat myös saaneet asiasta oman versionsa hieman käytännönläheisemmästä näkökulmasta. Lasten kanssa tärkeintä on läsnäolo. Yleisöstä huomaa heti, jos oman esityksen logiikka ei jollain tapaa toimi! Ja vastaavasti, lasten kanssa ainutlaatuista on mahdollisuus kontaktiin ja välittömään havaintoon siitä, jos joku asia tekee heihin positiivisen vaikutuksen. Puhumisen lisäksi olen tietysti soittanut viulua lapsille. On ihanaa soittaa heille Bachia tai Mozartia. Yleisö on aivan hiljaa ja kuuntelee silmät säihkyen. Tätä en olisi uskonut, jos en olisi itse kokenut! Lapset, jotka soittavat ja kuuntelevat musiikkia, ovat etuoikeutetussa asemassa. Heillä on kyky keskittyä ja se kehittyy kaiken aikaa.

Suvin kuva2

”Musiikki on tunteiden kieli”

Musiikki on siis kaikenikäisille loistava tapa hoitaa omaa terveyttä. Yksinkertainen konsti harjoittaa vaikkapa keskittymiskykyä, jonka kanssa on lähes kaikilla ihmisillä haasteita, on kuunnella musiikkia. Parasta musiikki on livenä, mutta myös äänitetty musiikki toimii. Tarvitaan vain hyvä istuma-asento, hiljaisuutta ja musiikkia.

Suvin kuva3

Ammattimuusikon näkökulma asiaan voi olla hieman monimutkaisempi. Miten jaksaa innostua vuodesta toiseen musiikista, jota harjoitetaan ja esitetään varsin kurinalaisesta näkökulmasta? Ja ennen kaikkea, miten jaksaa kokea musiikkia vuodesta toiseen ja antaa musiikin mennä ”ihon alle”? Vastaus tähän on lopulta yksinkertainen: yleisö. Musiikkia soitetaan yleisölle. Mikään ei tunnu paremmalta, kuin se, että musiikki näyttää koskettavan jotakuta yleisössä. Tai tutun rouvan sanat konsertin jälkeen: ” Suvi, sie et tiiä, mitä nää konsertit miulle on vuosien varrella merkinneet!” Musiikin äärellä on ihanaa tehdä työtä koska musiikki tuo elämään merkityksellisyyden kokemusta niin esittäjälle kuin yleisölleenkin. Musiikista on ihanaa myös puhua! Olenkin iloinnut mahdollisuudesta välittää yleisölle tietoa musiikista kokemusasiantuntijan roolissa sekä tuoda heille uusia kokemuksia yhden maailman hienoimman asian – musiikin – äärellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s